Beroepskeuzetest voor medewerkers - Vitaconluteijn
Maak je keuze

Beroepskeuzetest

Met een beroepskeuzetest help je medewerkers die vastlopen in hun werk, of medewerkers die door omstandigheden ander werk moeten gaan doen. Onze loopbaanscan gaat verder dan een standaard beroepskeuzetest en helpt je medewerker keuzes te laten maken. Dit door meer inzicht te geven in zijn of haar persoonlijkheid, drijfveren, competenties en interesses. En in hoe deze passen bij bepaalde beroepen, rollen en sectoren. Zo maakt je het je medewerker makkelijker actie te ondernemen en keuzes te maken die bij hem passen.

Voor meer informatie neem vrijblijvend contact op en bel 0316 740 115

Beroepskeuzetest aanvragen

Onze specialist(en)

De beroepskeuzetest of loopbaanscan voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Zowel medewerkers als functies veranderen in de loop van de tijd. De tijd dat medewerkers hun hele carrière bij dezelfde organisatie blijven werken, is passé. Om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden is het belangrijk dat je in gesprek blijft met je medewerker over zijn loopbaan. Een beroepskeuzetest of loopbaanscan is hiervoor een mooie oplossing.

 

Wat is een beroepskeuzetest of loopbaanscan?

Een beroepskeuzetest brengt in kaart welke beroepen passen bij een medewerker. Onze loopbaanscan gaat verder dan een beroepskeuzetest en geeft ook antwoord op de vraag waarom een beroep, rol of functie goed zou passen. Dit door antwoorden te geven op de volgende vragen:

 • Wie ben ik?
 • Wat wil ik?
 • Wat kan ik?

In het adviesgesprek koppelen we de resultaten terug en maken de vertaalslag naar mogelijke vervolgstappen in de loopbaan. We bespreken wat daarin concrete vervolgacties kunnen zijn. Deze vervolgstap kan binnen de organisatie liggen, maar ook erbuiten.


Beroepskeuzetest gericht op medewerkers

Er is een enorme wildgroei aan beroepskeuzetests. Beroepskeuzetests zijn heel populair bij onderwijsinstellingen en opleidingsinstituten om te helpen bij het maken van een studiekeuze. In dat geval heeft een beroepskeuzetest een ander doel dan voor medewerkers die al jaren specialist zijn in een vakgebied en toe zijn aan nieuwe uitdaging. De resultaten van de beroepskeuzetests kunnen dus ook enorm variëren. Je kunt je vast voorstellen dat een beroepskeuzetest, die bedoeld is voor een studieadvies,  geen valide uitkomsten geeft voor medewerkers die al jaren in dienst zijn.

De beroepskeuzetest van Vitacon Luteijn is een test die goede resultaten geeft voor medewerkers die zijn vastgelopen in hun werk, door omstandigheden van baan zullen moeten veranderen of in een outplacement procedure terechtkomen. Onze beroepskeuzetest is een uitgebreide loopbaanscan, waarbij meer dan alleen interesses via een vragenlijst worden gepeild.

Redenen om een beroepskeuzetest af te nemen

Er zijn meerdere redenen om een beroepskeuzetest in te zetten:

 • Je wil je medewerker duurzaam inzetbaar houden
 • Om je medewerker regie te geven over zijn of haar carrière
 • Als je medewerkers wil motiveren zelf loopbaanbeslissingen te nemen
 • Om medewerkers te helpen die vastlopen in hun functie, of die het werk minder leuk zijn gaan vinden
 • Om medewerkers gericht te coachen.
 • Om medewerkers te helpen de juiste keuzes te maken bij een outplacement procedure of bij re-integratie. Als je als werkgever afscheid wilt nemen van een medewerker, kun je als ‘vriendelijk gebaar’ een loopbaanscan of een uitgebreid outplacement traject aanbieden. Hierdoor kan de medewerker gerichter zoeken naar een nieuwe baan.

Hoe de beroepskeuzetest in zijn werk gaat

De beroepskeuzetest bestaat uit verschillende onderdelen. Het is niet zo dat de medewerker alleen aangeeft: ‘dit beroep vind ik wel bij mij passen’ en ‘dit beroep vind ik niet bij mij passen’. Onze loopbaanscan is het soort beroepskeuzetest die veel verder gaat en kijkt naar de persoonlijkheid, drijfveren, competenties en interesses van de medewerker.

Zo zoomen we eerst in op de competenties van de medewerker. Daarna kijken we hoe de talenten voor deze competenties aansluiten bij de motivatie van de medewerker. Zo wordt duidelijk van welke competenties de medewerker energie krijgt en welke competenties een uitdaging vormen.

De loopbaanscan kan thuis plaatsvinden in een persoonlijke online omgeving, waar de kandidaat toegang toe krijgt. Tijdens een loopbaanadviesgesprek bespreken we de resultaten van de beroepskeuzetest. Dit doen we bij voorkeur op een van de kantoren van Vitacon Luteijn in Doetinchem, Zevenaar of Wijchen. Is dit niet mogelijk, dan is online ook een optie.

 

Onderdelen van de beroepskeuzetest

De loopbaanscan bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een werkgerelateerde persoonlijkheidsvragenlijst
 • De carrièrewaarden vragenlijst
 • Een interessevragenlijst voor taken en sectoren
 • Een capaciteitentest. Deze is optioneel, maar wel aanbevolen

Beroepskeuzetest of loopbaanonderzoek

De beroepskeuzetest is een kort assessment (ook wel een loopbaanscan genoemd). De beroepskeuzetest is bedoeld om te oriënteren en inzage te geven. Betreft het een complex vraagstuk dan is een loopbaanonderzoek eerder geschikt. Een loopbaanonderzoek is diepgaander en bevat naast de onderdelen van de loopbaanscan ook rollenspelen, een uitgebreid interview en een maatwerkrapportage. Een loopbaanonderzoek legt ook het potentieel van de medewerker bloot.

Ben je benieuwd of de beroepskeuzetest je voldoende inzage geeft in de situatie van je medewerker of dat een volledig loopbaanonderzoek gewenst is? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

 

Daarom de beroepskeuzetest van Vitacon Luteijn

 • Vitacon Luteijn is het #1 assessmentbureau in de regio met meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van assessments
 • Vitacon Luteijn is totaalaanbieder op het gebied van HR en onderdeel van Stolwijk Kennisnetwerk
 • Wij werken uitsluitend met gevalideerde en betrouwbare testen
 • De beroepskeuzetest wordt uitgevoerd door ervaren loopbaanadviseurs
 • Diepgang, kwaliteit en een persoonlijke benadering staan centraal in onze aanpak
 • Wij werken volgens de NIP-code
 • Voor iedere functie en branche het juiste assessment
 • Naast assessments kunnen wij ook je kandidaat of medewerker verder begeleiden bij zijn of haar ontwikkeling

Ook een beroepskeuzetest door Vitacon Luteijn af laten nemen?

Wil je ook dat jouw medewerker keuzes maakt waar hij echt gelukkig van wordt? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!

Beroepskeuzetest aanvragen