Capaciteitentest - Vitaconluteijn
Maak je keuze

Capaciteitentest

Een capaciteitentest geeft je als werkgever het beste beeld van het werk- en denkniveau van je medewerker of kandidaat. De capaciteitentest maakt meestal onderdeel uit van een assessment waarbij ook andere tests worden uitgevoerd om een totaalbeeld te krijgen. Meer weten over de inzetbaarheid van de capaciteitentest voor jouw organisatie? Voor meer informatie neem vrijblijvend contact op en bel 0316 740 115

Capaciteitentest aanvragen

Onze specialist(en)

Wat is een capaciteitentest?

Een capaciteitentest wordt ook wel een cognitieve capaciteitentest of intelligentietest genoemd. In feite gaat het om het meetbaar maken van het werk- en denkniveau van een persoon.

Aan de hand van meerkeuzevragen wordt het abstract denkvermogen, cijfermatig inzicht en het maken van verbale analogieën getoetst.

Numerieke test

Bij de numerieke test vragen we de kandidaat om het logische verband in een reeks van cijfers te ontdekken. Deze analytische capaciteit is van belang voor functies waarbij berekeningen gemaakt worden en functies waarbij, op basis van numeriek materiaal, conclusies moeten worden getrokken.

Abstracte test

Bij de abstracte test vragen we de kandidaat om in een reeks figuren een patroon te ontdekken en deze op logische wijze toe te passen. Deze analytische capaciteit is van belang voor functies die conceptueel complex zijn en waarvoor probleemoplossend vermogen gevraagd wordt.

Verbale test

Bij de verbale test vragen we de kandidaat om uit zes woorden precies die twee woorden te kiezen die tezamen met de twee aangeboden woorden een analogie vormen. Deze verbaal-analytische capaciteit is van belang voor functies waarvoor verbaal en/of schriftelijk redeneervermogen gevraagd wordt.

De kandidaat beantwoordt de vragen onder tijdsdruk. Er staat een vaste tijd voor de beantwoording van de vragen in de test.

Waarom een capaciteitentest inzetten?

Intelligentie is een belangrijke voorspeller van het succes in een functie, met name bij complexere banen.

Een capaciteitentest wordt veel ingezet bij de selectieprocedure. Het geeft een goede indicatie van zijn of haar werk- en denkniveau en probleemoplossend vermogen. Omdat de capaciteitentest uit verschillende soorten vragen bestaat, krijgt je ook een beeld bij sterke – en minder sterk ontwikkelde vaardigheden.

Naast intelligentie zijn ook andere factoren van belang om een functie goed te kunnen uitvoeren. Zoals de persoonlijkheid en interesse van de kandidaat. Daarom wordt de capaciteitentest veelal ingezet als onderdeel van een breder assessment.

 

In welke situaties is de capaciteitentest waardevol?

 • Als onderdeel van een selectieprocedure
  De capaciteitentest is de meest gebruikte assessment-test. Bij een selectieassessment is het een vast onderdeel. Het levert het beste beeld van het werk- en denkniveau van een kandidaat.
 • Bij de beoordeling of een functie of opleiding haalbaar is

Met een capaciteitentest wordt het werk- en denkniveau gemeten. Handig om te weten als een medewerker een bepaalde opleiding wil volgen of een hogere functie in de toekomst nastreeft.

Capaciteitentest als onderdeel van assessment

Een capaciteitentest is een veel voorkomend onderdeel van verschillende assessments. Met een capaciteitentest krijg je een duidelijk beeld van het cognitieve intelligentie niveau. Maar dit zegt weinig over de kwaliteiten die iemand heeft. Zo kan een persoon hoog scoren qua cognitieve intelligentie, maar is de emotionele intelligentie lager dan gemiddeld. En als de functie dat nou juist vereist, zou de uitkomst van alleen een cognitieve capaciteitentest een vertekend beeld geven. Ook zegt de capaciteitentest niets over de intrinsieke motivatie van de medewerker of kandidaat.

Kortom, de capaciteitentest is een enorm krachtig middel om het cognitieve denkvermogen te meten, maar geeft onvoldoende inzichten als je bijvoorbeeld de geschiktheid van een kandidaat wil weten. Dan is een breder assessment noodzakelijk.

 

Hoe we de capaciteitentest afnemen

De capaciteitentest is een digitale vragenlijst die onder tijdsdruk gemaakt wordt. De capaciteitentest vindt plaats op het assessmentbureau van Vitacon Luteijn in Zevenaar (via de A12 prima te bereiken voor je medewerkers uit de regio Arnhem, Nijmegen en Doetinchem).

Na afloop van de test worden de resultaten direct mondeling besproken met de kandidaat of medewerker.

De kosten van de capaciteitentoets

De capaciteitentest is meestal onderdeel van een breder assessment. Wil je meer weten over de capaciteitentest, de mogelijkheden van het combineren van deze test met andere assessmenttests en de bijbehorende kosten? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer.

 

Daarom een capaciteitentest van Vitacon Luteijn

 • Vitacon Luteijn is het #1 assessmentbureau in de regio met meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van assessments
 • Vitacon Luteijn is totaalaanbieder op het gebied van HR en onderdeel van Stolwijk Kennisnetwerk
 • Assessments worden uitgevoerd door gediplomeerde en ervaren psychologen
 • Diepgang, kwaliteit en een persoonlijke benadering staan centraal in onze aanpak
 • Wij werken volgens de NIP-code
 • Voor iedere functie en branche het juiste assessment
 • Naast assessments kunnen wij ook je kandidaat of medewerker verder begeleiden bij zijn of haar ontwikkeling

Ook de capaciteiten van medewerkers of kandidaten helder krijgen?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!

Capaciteitentest aanvragen