Medezeggendschapbeleid goed inrichten? | Vitacon Luteijn
Maak je keuze

Heb je hulp nodig bij het inrichten van een goed medezeggenschapsbeleid?

neem vrijblijvend contact op en bel 0316-740115

Waarom samenwerken met Vitacon Luteijn?

 • Een goed advies

  Wordt medezeggenschap voor jouw organisatie noodzakelijk? Wij adviseren je over de juiste te volgen weg

 • Inrichting OR en PVT

  Wij helpen je bij het instellen van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging en zorgen voor de nodige faciliteiten

 • Een schat aan ervaring

  Wij begeleiden je bij een zorgvuldige inrichting van medezeggenschap in jouw organisatie. Alles gebaseerd op jarenlange ervaring

Onze specialist(en)

Ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging?

De feiten op een rij: heb je meer dan vijftig medewerkers in dienst? Dat betekent dat je een ondernemingsraad (OR) moet instellen. Tenminste, als daar voldoende medewerkers zitting in willen nemen. Heb je tussen de 10 tot 50 medewerkers in dienst, dan kun je een personeelsvertegenwoordiging (PVT) instellen. Dit is zelfs verplicht als de helft van de medewerkers daarom vraagt of als het in de CAO staat (bij minder dan tien medewerkers werknemers kun je op vrijwillige basis een PVT instellen).

Alle antwoorden paraat

Maar wat komt er allemaal bij kijken als je medezeggenschap wilt inrichten? Wat heeft een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging nodig? En vooral ook: op welke gebieden is er dan recht op medezeggenschap? Wanneer je door groei of verzoeken van jouw personeel met medezeggenschap te maken krijgt, kunnen wij ons voorstellen dat dergelijke vragen bij jou opkomen. Wij hebben alle antwoorden paraat.

Wanneer recht op medezeggenschap?

Vanuit de Wet op de Ondernemingsraden heeft een OR of PVT verschillende bevoegdheden, zoals adviesrecht en instemmingsrecht. Welk recht van toepassing is, is afhankelijk van de situatie. Te denken valt aan:

 • het doen van belangrijke investeringen
 • aantrekken of verstrekken van een belangrijk krediet
 • beëindiging van een onderdeel van de onderneming
 • invoering of wijziging van een werktijd- of vakantieregeling
 • invoering of wijziging van een belonings- of functiewaarderingssysteem

Om als werkgever goed beslagen ten ijs te komen bij het inrichten van medezeggenschap is een zorgvuldige voorbereiding een must. Wij kunnen je begeleiden gedurende het proces van het instellen van een OR of PVT. Verder staan wij jou bij op het gebied van advies-/instemmingsvraagstukken. Wij nemen werk uit handen.

 

Wil je meer informatie, een afspraak of een offerte aanvragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Je treft de gegevens hiernaast.

Referenties