Assessment als onderdeel van de sollicitatieprocedure
Maak je keuze

Assessments

Wil je weten of je medewerker of sollicitant goed past bij een functie? Of weten hoe je het beste haalt uit je medewerkers? Met een assessment krijg je duidelijkheid. Vitacon Luteijn is al ruim 40 jaar het assessmentbureau van de regio Achterhoek, Arnhem en Nijmegen. Met vestigingen in Doetinchem, Zevenaar en Wijchen.

Voor meer informatie neem vrijblijvend contact op en bel 0316 740 115

Assessment aanvragen

Onze specialist(en)

Wat is een assessment?

Een assessment bestaat uit meerdere psychologische tests en gesprekken die inzichtelijk maken hoe iemand zal presteren in een bepaalde functie, welke functie het beste past bij de medewerker en hoe de medewerker zich het beste verder kan ontwikkelen. Een assessment is dus een op tests gebaseerde objectieve inschatting van een verwacht functioneren. Tijdens het assessment brengen we kwaliteiten en ontwikkelpunten in kaart.

Wanneer biedt een assessment uitkomst?

Cruciaal voor het succes van je organisatie is het selecteren en ontwikkelen van talentvolle medewerkers. Assessments helpen je het meest waardevolle kapitaal van je organisatie managen: de medewerkers. En die koester je.

Een assessment als onderdeel van de sollicitatieprocedure of wijziging van functie

Een assessment voorspelt, op basis van verschillende testen, hoe goed een kandidaat past in een functie, of wat voor functie past bij de kandidaat. Met een selectie-assessment bijvoorbeeld, beoordelen we tijdens de sollicitatieprocedure of de kandidaat geschikt is voor de functie. Of als je medewerker van functie wil veranderen, dan kunnen we met een loopbaanonderzoek of loopbaanscan bekijken welke functie zou passen.

Assessments om de ontwikkeling van medewerkers te bevorderen

Een assessment is ook een goed middel om een inschatting te maken van het ontwikkelpotentieel van medewerkers. Het is belangrijk dat je mensen kunnen meegroeien met de organisatie. Met onze assessments maken wij het ontwikkelpotentieel van medewerkers inzichtelijk én koppelen we de uitkomsten van ons onderzoek aan de strategische doelstellingen van je organisatie. Ook voor de langere termijn. Assessments zijn dan ook een prima middel om in te zetten bij ontwikkeltrajecten of interne sollicitaties.

Assessments als ondersteuning bij beroepskeuze of ondernemerschap

De meeste assessments nemen wij af in opdracht van werkgevers. Daarbij komt het voor dat we bij het assessment niet focussen op de organisatie, maar dat de persoon centraal staat. Een goed voorbeeld daarvan is een loopbaanonderzoek. Daarbij kijken wij welke vervolgstappen in de loopbaan van de werknemer passen. Of een ondernermersassessment, waarbij wij aan de hand van kwaliteiten testen of ondernemen wel echt bij je past.

selectie assessment wie past in het team

Waarom kiezen voor het afnemen van een assessment?

 • Het maken van de juiste kandidaat-keuze

Past deze kandidaat wel bij de functie? Welke kandidaat moet ik kiezen? Kan ik wel objectief oordelen?

Het succes van je bedrijf wordt voor een groot deel bepaald door je mensen. Daarom is het belangrijk dat je kandidaten selecteert die passen bij de organisatie en die over de juiste kwaliteiten beschikken.

Met een selectie-assessment krijg je meer zekerheid over de geschiktheid van de kandidaat voor de functie. Het helpt je de beste keuze te maken bij het selecteren van de juiste kandidaat.

 • Bijdragen aan het werkgeluk van medewerkers

Als werkgever wil je het volledige potentieel benutten van medewerkers. Mensen functioneren het beste als ze doen waar ze goed in zijn, werk waarin hun passie optimaal tot uiting komt.

Met assessments help je als organisatie je medewerkers om hun talenten ontdekken, zich te ontwikkelen. En draag je bij aan het werkgeluk van je medewerkers. Bedrijven en organisaties die gebruik maken van assessments, blijken vaak bekend te staan als goede werkgevers.

 • Betere bedrijfsresultaten

Als organisatie wil je medewerkers die gelukkig zijn in hun werk, productief zijn, hun potentieel volledig benutten en die je lang aan de organisatie kunt binden. Allemaal voordelen die ten goede komen aan de bedrijfsresultaten. Assessments helpen daarbij.

 • Het verlagen van afbreukrisico’s

Assessments helpen bij het maken van de juiste keuze, als het gaat om je medewerkers. Met assessments vergroot je de kans op een succesvolle match tussen medewerker, functie en bedrijf. Daardoor kun je afbreukrisico’s verlagen.

 • Als werkende de juiste beslissing maken

Assessments helpen niet alleen medewerkers en kandidaten ‘lekker in hun werk’ te zitten, ook zijn assessments er om twijfels weg te nemen over carrièrestappen. Ze helpen je vragen te beantwoorden zoals:

Past deze baan wel bij mij?
Is ondernemen aan mij besteed?
Kan ik die functie goed aan, of zal ik continu op mijn tenen moeten lopen?
Hoe kan ik werken aan mijn valkuilen?
Welke begeleiding heb ik nodig om de volgende stap te maken?


Verschillende soorten assessments

Omdat er verschillende aanleidingen zijn voor een assessment, zijn er verschillende soorten assessments. Vitacon Luteijn denkt graag met je mee welke oplossing het beste bij je vraag past. Wij bieden voor elke situatie een passend assessment.

Via een ontwikkelonderzoek brengen wij in kaart over welk potentieel je medewerker beschikt en welke vervolgstappen zullen leiden tot een gezonde groei en ontwikkeling.

Lees meer over het ontwikkelassessment

Een selectie assessment helpt je bij een sollicitatieprocedure de juiste kandidaat kiezen. Aan de hand van de testresultaten adviseren wij of een kandidaat past bij de beoogde functie in de organisatie en wat zijn of haar groeipotentieel is.

Lees meer over het selectie assessment

Het ondernemers assessment biedt je meer inzicht in je kwaliteiten en valkuilen als (toekomstige) ondernemer.

Lees meer over het ondernemersassessment

Met een loopbaanonderzoek krijgt de medewerker inzichten die hij kan benutten om  door te groeien in zijn carrière.

Lees meer over een loopbaanonderzoek

Met de DISC gedragsanalyse meten we hoe de kandidaat omgaat met uitdagingen, mensen, veranderingen en procedures. Aan de hand van de DISC-kleurensystematiek wordt de unieke gedragsstijl, en daarmee zijn of haar kwaliteiten en valkuilen, in kaart gebracht.

Lees meer over de DISC-methode

De talentscan legt de relatie tussen onbewuste drijfveren, de natuurlijke talenten en de competenties die daarbij aansluiten. De talentscan geeft inzicht en handvatten om talenten bewust te ontwikkelen. Maar de talentscan geeft ook inzicht in hoeverre een kandidaat over de juiste talenten en competenties beschikt voor een bepaalde functie.

Lees meer over de talentscan

Met een capaciteitentest beoordelen we wat het werk- en denkniveau is van de medewerker of kandidaat.

Lees meer over de capaciteitentest

Wil je weten welk assessment het beste bij je vraagstelling past?

Neem dan contact op met een van onze specialisten.

De onderdelen van een assessment

Vitacon Luteijn biedt voor iedere situatie een passend assessment, waarbij we gebruikmaken van gevalideerde en betrouwbare testen. Samen met jou als opdrachtgever bekijken we welk type assessment het beste aansluit bij je vraagstelling.

De meeste assessments bestaan uit verschillende onderdelen. Er zijn veel verschillende tests en onderzoeken mogelijk. Hieronder vind je enkele van de meest toegepaste assessment onderdelen:

Een capaciteitentest

De capaciteitentest geeft meer inzicht in het werk- en denkniveau van de kandidaat.

Een werkgerelateerde persoonlijkheidsvragenlijst

Deze vragenlijst maakt de werkgerelateerde persoonlijkheid van een kandidaat of medewerker inzichtelijk.

Een carrièrewaarden vragenlijst

Dit onderzoek brengt in kaart waar iemands drijfveren liggen, zodat inzichtelijk wordt hoe de kandidaat of medewerker het beste in beweging komt.

Een rollenspel

Met een rollenspel testen we hoe een kandidaat of medewerker reageert op verschillende situaties. Zo wordt meer duidelijk wat zijn of haar persoonlijke kwaliteiten zijn of waar de valkuilen zitten voor een functie.

Een Belbin teamrollen onderzoek

De teamrollentest laat zien welke rollen  – volgens de theorie van Belbin – het beste passen bij de kandidaat of medewerker in de samenwerking met anderen.

Een interview

Tijdens het interview bespreken we de testresultaten en gaan we dieper in op de relevante competenties.

Daarom assessments van Vitacon Luteijn

 • Vitacon Luteijn is het #1 assessmentbureau in de regio met meer dan 40 jaar ervaring
 • Vitacon Luteijn is totaalaanbieder op het gebied van HR en onderdeel van Stolwijk Kennisnetwerk
 • Assessments worden verzorgd door gediplomeerde en ervaren psychologen
 • Uiterlijk 5 werkdagen na de assessmentdag ontvang je de rapportage
 • Diepgang, kwaliteit en een persoonlijke benadering staan centraal in onze aanpak
 • Wij werken volgens de NIP-code
 • Keuze voor online assessment of op locatie in Zevenaar
 • Voor iedere functie en branche het juiste assessment
 • Naast assessments kunnen wij ook uw kandidaat of medewerker verder begeleiden bij zijn of haar ontwikkeling

Voor kandidaten

Hoewel de assessments bijna altijd vanuit bedrijven of organisaties worden geïnitieerd, hebben wij altijd oog voor de kandidaat. Niet alleen omdat we willen dat de kandidaat het assessment als iets positiefs ervaart, maar ook omdat een ontspannen kandidaat de tests beter uitvoert.

De kandidaat staat bij ons altijd voorop:

 • Wij hebben altijd persoonlijke aandacht voor de kandidaat
 • De kandidaat krijgt heldere instructies vooraf in een eigen online omgeving
 • Onze locatie in Zevenaar is ruim en geheel ingericht om de kandidaat optimaal in zijn kracht te zetten en het assessment goed af te nemen.
 • De kandidaat heeft de keuze om het assessment op deze locatie te doen, maar ook om het assessment online te doen.
 • Voor de kandidaten bieden we informatiemateriaal en oefeningen, zodat de kandidaat zich goed kan voorbereiden.

Wil je je als kandidaat voorbereiden? Ga naar meer informatie voor kandidaten

Assessment kosten

Zoals je hebt kunnen lezen op deze pagina zijn er allerlei verschillende soorten assessments mogelijk voor verschillende toepassingen. De kosten zijn afhankelijk van je wensen. De veelgehoorde opvatting dat assessments alleen toegankelijk zijn voor grote bedrijven is niet juist. Assessments zijn voor ieder bedrijf een prima optie. Naast uitgebreide assessments, biedt Vitacon Luteijn ook kleinere assessments of light varianten. Natuurlijk brengt het laten afnemen van assessments altijd kosten met zich mee. Deze verdien je snel terug, omdat je de juiste keuzes leert maken en het potentieel van je medewerkers beter kunt benutten!

Benieuwd naar de kosten voor een assessment in jouw situatie? Neem contact met ons op!

Ook assessments van Vitacon Luteijn af laten nemen?

Wil je jouw keuzes of de ontwikkeling van medewerkers baseren op goede assessments? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!

Assessment aanvragen